Otevřeli jsme Casa Angelo - podívejte se na reportáž

23.01.2015 18:05

 Známý taneční mistr Angelo Repilado žijící v Praze, otevřel dne 13. listopadu na Praze 7 vlastní taneční studio Casa Angelo u příležitosti nedožitých 107mých narozenin svého dědečka, slavného Compaye Segundo, zakladatele  Buena Vista Social Club, které by oslavil 18. listopadu.

 

Tento malý kousek rodné Havany s nefalšovanou kubánskou atmosférou nabízí vedle tanečních kurzů kubánské salsy, také další latinskoamerické rytmy, kavárnu s příchutí Kuby a špičkový kosmetický a kadeřnický salon. Angelo je jediný Kubánec, který stojí v čele taneční školy zaměřené na latinskoamerické rytmy a jeho podání salsy a způsob výuky je v Čechách unikátní.

 

Prostoru Casa Angelo dominuje velkoformátové foto Angela se svým dědečkem Compay Segundo, a uvidíte zde také kostým Orishe Elegua, ve kterém Angelo zcela ojedinělým tancem otevřel Casu a zasvětil ji tak ochraně tohoto nejsilnějšího bojovníka. V Čechách zcela jedinečné vystoupení bylo pro všechny hosty nezapomenutelným zážitkem.

 

Elegua je nejváženějším ze všech bojovníků, je ochranitelem domu a tzv. otevírá cestu svému majiteli. Mezi Orishi se těší velkému respektu, ačkoliv má dvě tváře – jednu dospělou a druhou tvář dítěte. Jeho tanec se tedy vyznačuje pohyby válečníka, stejně tak jako dětskými poskoky, může vám chtít vzít něco, co je vaše nebo vám naopak rozpustile daruje něco svého, obvykle sladkost, kterou má ve své brašně. Jeho typická barva je černá a červená a přesně v takto barevném kostýmu se Elegua představil v podání Angela v Casa Angelo. Orishové a celé náboženství Santérie mají své počátky v 16. století, kdy afričtí otrokové byli deportováni na Kubu, do Brazílie aj. zemí. Sebou si nesměli vzít skoro nic, často tedy cestovali pouze se svými bůžky. Svými pány byli poté nuceni uctívat katolickou víru a prolnutím obou náboženství vzniká „mix“ známý jako Santérie. Každý z Orishů, tedy svatých tohoto náboženství, má své lidské vlastnosti, své oblíbené barvy a zejména svůj zcela specifický tanec.

 

Součástí otevření bylo výborné občerstvení a  také prezentace obou salonů krásy, které prezentovaly modelky v rámci módní přehlídky v šatech ze salonu ADELLE. Děkujeme všem partnerům, kteří se na otevření podíleli, byl to opravdu nezapomenutelný večer!